Ser du opmåling af vinduer og døre som en besværlig tidsrøver? Så læs med her – du behøver nemlig hverken at være tømrer eller handyman for tage mål til dine nye vindues- eller dørelementer.

Før du går i gang med opmålingen, er det vigtigt, at du kender til forskellen mellem hulmål og udvendige karmmål:

  • Hulmål er det mål, du finder ved at måle afstanden mellem murstenene udefra – derfor kaldes hulmål også ofte for murmål. Hulmål bliver af mange også refereret til som stramt mål.
  • Det udvendige karmmål er det mål, som selve vinduet eller døren skal produceres i.

Opmåling af vinduer og døre – trin for trin

  1. Start altid med at måle vinduets eller dørens hulmål – mål altid bredden først og dernæst højden. Her er det vigtigt, at du måler flere forskellige steder, da målene kan variere alt efter, hvor du måler.
  2. Når du har bredde og højdemålet, er det tid til at udregne det udvendige karmmål. Både for vinduer og døre gælder det, at der skal være en afstand på ca. 1,25 cm mellem elementet og muren. Dvs. at der skal trækkes 2,5 cm fra bredde og højdemålet. Bemærk at der som minimum skal være plads til 1 cm fuge, så hvis du har et skævt hulmål, så skal du være opmærksom på det.

Eksempel på udregning af udvendigt karmmål:

Bredde: Hulmål 120 cm – 2,5 cm = udvendigt karmmål på 117,5 cm.

Højde: Hulmål 151,5 cm – 2,5 cm = udvendigt karmmål på 149 cm.

Hvad skal du være opmærksom på?

Der kan I nogle tilfælde være eksempler, hvor du skal være ekstra opmærksom, når du tager dine mål. Hvis du er i tvivl, anbefaler vi, at du kontakter en tømrer, som kan hjælpe dig med opmålingen. Nedenfor kan du se tilfælde, hvor du skal være ekstra opmærksom.

Indvendige lysninger
Mange ældre huse har en indvendig træbeklædning i lysningen. Hvis dette er tilfældet hos dig, skal du sikre dig, at målet mellem dine lysninger ikke er mindre end det indvendige karmmål på dit nye vindue eller dør. Det indvendige karmmål er det mål, som du finder, når du måler mellem karmene. For at finde det mål, skal du benytte dig af følgende formel. Bemærk at karmbredden på de fleste vinduer og døre er 4,5 cm.

Eksempel på udregning af indvendigt karmmål : Udvendigt karmmål på 117,5 cm – (2 x 4,5 cm) = indvendigt karmmål på 108,5 cm.

Døre og gulv til loft vinduer
Hvis du skal bestille en dør eller gulv til loft vinduer, bør du også være ekstra opmærksom. Der kan nemlig være niveauforskel mellem det indvendige gulv og det udvendige, hvilket særligt kan give problemer, hvis du har en indadgående dør. Hvis der er forskel i højden, så skal du måle fra murstenen i toppen og til toppen af gulvhøjden indvendigt. Husk at give plads til fuge.

Ønsker du et uforpligtende tilbud?

Når du har dine udvendige karmmål, er du klar til at udarbejde et tilbud og eventuelt bestille. Dette kan du gøre via vores prisberegner, som du finder her. Du er også meget velkommen til at sende dine mål og ønsker til os, så vil vi meget gerne sende et uforpligtende tilbud til dig. Du finder vores kontaktformular her.